5G för vård och omsorg i Övre Norrland

5G kan underlätta användning av ny teknik inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Det kan handla om allt från uppkopplade duschrobotar till avancerade larm- och övervakningsfunktioner. Med anledning av detta har ett nytt projekt vid namn 5G för vård och omsorg i Övre Norrland startat.

Mål
​​​​​​Projektmålet är att inom området 5G vård och omsorg stärka branschen i Övre Norrland genom ny kunskap som tillförts små och medelstora företag i ett gemensamt arbete kring innovation. En viktig del av projektet är att stötta regionens SMF med syfte att skapa nya innovationer inom branschen för trådlös kommunikation. Att låta små- och medelstora företag, myndigheter och forskare testa 5G i verkliga miljöer, är själva syftet med den 5G-testbädden som nu finns vid Luleå tekniska universitet och som kommer att användas i projektet. Projektets övergripande mål är att göra Övre Norrland till en av de naturliga innovationsmiljöerna för att utveckla och testa lösningar inom 5G för vård och omsorg.

Förväntat resultat
På kort sikt väntas arbetet att resultera i att erbjudanden har tagits fram av medverkande SMF baserade på aktiviteter inom projektet och att befintliga erbjudanden hos medverkande SMF når marknader utanför hemmaregionen. På lång sikt har projektet avsikt att skapa nya centrala mötesplatser och samverkansmiljöer som lever vidare och vidareutvecklas efter projektet samt bidragit till ett mer inkluderande samhälle.

Parter
Projektet ägs av Luleå tekniska universitet och drivs tillsammans med Region Norrbotten, Region Västerbotten samt de fyra kommunerna Övertorneå, Luleå, Storuman och Skellefteå. Därtill deltar Ericsson, Telia Company och Tieto EVRY i projektet.

Huvudfinansiär
Europeiska regionala utvecklingsfonden för Övre Norrland, inom insatsområdet "Att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation".

Projektperiod
Januari 2020 - oktober 2023

Vill du delta i projektet eller testa i våra testbäddar, kontakta:
Jan-Olov Johansson, projektledare, CDT, Luleå tekniska universitet
0920-491209

jan-olov.johansson(at)ltu.se


För mer information om hur testbädden används, se: 
https://wirelessinnovationarena.se/testb%C3%A4dden-44741006


TESTMILJÖER

Övertorneå

I Övertorneå görs 5G-utbyggnaden hos Särkivaaragården som är beläget i centrum.
Här finns både en hälsocentral och ett äldreboende. Vi kommer inom projektet utrusta vissa delar av dessa lokaler med 5G utrustning för att möjliggöra test av nya innovativa lösningar inom vård och omsorg.


Skellefteå: The Great Northern & Campus Skellefteå

I Skellefteå görs 5G-utbyggnaden både hos Skellefteå Science City AB i deras lokal The Great Northern, Storgatan 53 och på Campus Skellefteå.
Här erbjuds utmärkta samverkansmöjligheter för forskning, innovation och utveckling inom alla branscher för både företag, forskare och studenter. Vi erbjuder test- och demonstrationsmöjligheter för olika typer av banbrytande och innovativa 5G-tjänster och produkter.


Storuman

I Storuman görs 5G-utbyggnaden vid Storumans Sjukstuga som är belägen i centrum.
Projektet kommer att utrusta delar av sjukstugans lokaler med 5G utrustning för att möjliggöra test av nya innovativa lösningar inom vård och omsorg. På sjukstugan i Storuman samlas vårdrelaterade funktioner för hela kommunen. Här finns en hälsocentral, tandläkarmottagning, akutmottagning, vårdavdelning och hemsjukvård under samma tak. På hälsocentralen finns också ett så kallat samhällsrum och ett egenvårdsrum där medborgare bl a själv kan mäta sitt blodtryck, vikt och puls. Samhällsrum finns även i Slussfors och Gunnarn och de kan också användas för att träffa vårdpersonal på distans genom ett videobesök.


Luleå

I Luleå görs 5G-utbyggnaden i Kronandalen​​​​​​​.
Här pågår byggnation av ett nytt Vård och Omsorgsboende med planerad inflyttning Februari 2021. Tillsammans med Luleå kommun planerar vi för installation av 5G i delar av huset.



PRESS & NYHETER

2023 5G/6G TECHNICAL WEBINAR

This year's edition of the 5G/6G Technical webinar brings recent technical development and contributions in the Bothnian Bay region. Welcome!

When: February 9, 2023, 9-11 (CET)
Read more


Arctic Challenge Hackathon

Välkommen till Arctic Challenge, ett unikt hackathon med fokus på IoT, LoRa, Edge computing, 5G och informationssäkerhet. Från tisdagen den 22 november till torsdagen den 24 november samarbetar Masterstudenter från LTU kring ovanstående ämnen. Vi bjuder även in andra studenter med motsvarande kompetens, antingen på plats eller online.
Läs mer & anmäl dig här: https://arcticchallenge.se/


Välkommen att besöka oss på Inlandsmässan

Projektet kommer att ställa ut och presentera på Inlandsmässan i Dorotea den 30 sep - 1 okt, 2022.
För mer information, se pdf:er nedan.

Seminarieprogram_Dorotea_Inbjudan.pdf
Workshop_Dorotea_Inbjudan.pdf

Välkommen till invigning av 5G–testmiljön på Campus Skellefteå


16 maj. 2022, 14:00 - 15:00, 
Campus Skellefteå, A-huset, A193

Luleå tekniska universitet inviger en testmiljö för 5G på Campus Skellefteå. Vi bjuder anställda, samarbetspartners och allmänheten på kaffe och tårta, visar uppkopplad teknisk utrustning och genomför en rundvandring klockan 14.00 den 16 maj, 2022.
Läs mer


Så kan 5G revolutionera spelvärlden

En av de stora förändringarna med 5G är snabbare svarstider, något som är avgörande i spel där varje millisekund räknas. När den senaste trenden inom spel tar fart, så kallad cloud gaming, är hårdvaran sekundär – då är snabb uppkoppling det enda som räknas. Läs mer 


Fotograf: Emma Jonsson

Välkommen till webinar

100% uppkopplat Sverige - med ny teknik
24 mars, 2022 kl. 11.00-11.45

Deltar gör projektets medarbetare Annika Svensson  som pratar om vägen mot ett uppkopplat Sverige. Den snabba teknikutvecklingen med utrullningen av 5G, utvecklingen inom satellitområdet och nya metoder för energilagring kan möjliggöra smartare, starkare och mer hållbara nät. Tekniken har potential att bidra till att alla får tillgång till snabbt bredband med färre avbrott.
Se inspelningen här


Att göra hållbarhet – Vadå digitalisering, är det inte bra som det är?

Den här gången gästar Annika Svensson Impact Lunch. Hon är projektledare vid Centrum för Distansöverbryggande Teknik vid Luleå tekniska universitet och ger dig inblick i de nya möjligheter som 5G, Edge Computing och Internet of Things innebär för utveckling av nya innovativa produkter och tjänster – och hur dessa kan bidra till ett mer hållbart samhälle.
Annika är en av de som regelbundet jobbar i Hubben i Lycksele och nyttjar teknikens möjligheter i sitt vardagliga arbete.
Det finns ett begränsat antal platser i Hubben där vi även bjuder på närproducerad lunch. Du som inte kan vara med på plats kan följa livesändningen via Facebook. Läs mer


Jämställdhetskultur som konkurrensfördel

När: 2 dec. 2021, 09:00 - 12:00
Var: Online

Välkommen till den digitala konferensen:
Jämställdhetskultur som konkurrensfördel
– hitta, attrahera och behålla talanger

Välkommen att inspireras av Lindbäcks Bygg, Northvolt, Tromb, Volvo cars, TietoEVRY med flera och höra på hur de arbetar för att hitta, attrahera och behålla talanger samt vilka konkreta verktyg de använder för att skapa en jämställd företagskultur.

Under denna digitala halvdag, kommer ni att få reda på hur teknologi kan bidra till att öka mångfalden, hur utbildningsinsatser kan bryta könsmönster och hur AI företaget Substorm lyckats att uppnå en jämn könsfördelning. Även andra regionala företag kommer att dela med sig av sina erfarenheter, tankar och arbetssätt. Läs mer och anmäl dig här


5G Technical webinar

November 25, 9-11 (CET), Zoom

This year's second edition of the 5G Technical webinar brings recent technical contributions and innovations sprung from the Bothnian Bay region.


Arctic Challenge Hackathon


Welcome to Arctic Challenge Hackathon!

From Tuesday December 7th to Thursday December 9th hackers, and the tech community collaborate, and experiment in the area of Blockchain, 5G, Lora WAN, IoT Platform, Edge Computing, Information security and more.
This is a hybrid event, both physical (Skellefteå, Sweden) and virtual participants are welcome!
Read more and register: https://arcticchallenge.se/



Morgondagens uppkopplade vård- och omsorg

Välkommen till ett möte om framtidens digitala vård.
2 november, 2021, kl 13-14
Digitalt via Zoom
Läs mer 
Se inspelningen av eventet här



Projektet deltog under ”Vården kan komma”

Demonstration av 5G lösningar i Storuman



Testbädd för 5G i Luleå ska öka livskvalitén för de äldre

I sommar kommer en testbädd för 5G att installeras på äldreboendet i Kronandalen i Luleå. Sedan tidigare har Luleå tekniska universitet öppnat Sveriges nordligaste testbädd för 5G på Särkivaaragården i Övertorneå. Syftet med testmiljön för 5G är att underlätta för vårdpersonal och bidra till ökad livskvalité för de äldre. Läs artikeln här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/testbadd-for-5g-ska-oka-livskvaliten-for-de-aldre

Artikel i Norran: Tester med 5G i Skellefteå

Artikel i Norran: Invigning av 5G-nätet på The Great Northern
Under fredagen invigdes testbädden för 5G på The Great Northern i Skellefteå. Här kommer företag, universitet och andra offentliga aktörer att kunna genomföra tester av 5G-tjänster och produkter.
Anders Hedlund, analytiker och delägare i företaget BI Nordic, som sitter i The Great Northern och vars affärsidé är att analysera och presentera data från globala mobiloperatörer, berättar att de kommer att få stor nytta av testbädden. Ulf Marklund, utvecklingschef vid it-företaget Infovista i Skellefteå konstaterar att det finns en "otrolig kompetens" inom den här tekniken i Skellefteå och Joel Bucht, områdesansvarig, Telia, inflikar att det finns ett "fruktansvärt driv" när det gäller telekomfrågor i norra Sverige.
Läs mer här eller i pdf:en nedan

Världens första handspritsautomat uppkopplad mot 5G

Nu testas världens första handspritsautomat som är uppkopplad mot 5G-nätet, i Teknikens Hus. Automaten skickar en signal när handspriten håller på att ta slut och leverantören fyller på mer. Testet är en del av två 5G projekt där forskare vid Luleå tekniska universitet undersöker hur blixtsnabb, trådlös kommunikation kan få uppfinningar inom hälso- och sjukvården att fungera bättre. Med i testet och utvecklingen av automaten är också det Luleåbaserade bolaget Thingwave, ett innovationsföretag som arbetar med sakernas internet mot industrin så kallat Industrial Internet of Things (IIoT), främst inriktat på gruvindustrin. 
Se en film här
Läs mer här

Artikel i Norran: Vill satsa på ny teknik i vården
Skellefteå kommun vill satsa på spjutspetsteknologi inom vård och omsorg. Ett projekt som heter 5G för vård och omsorg, initierat av LTU, har fått klartecken. ”Det är jätteroligt och nu kan vi börja dra igång det här och arbeta,” säger projektledaren Karl Andersson.

Läs hela artikeln nedan.

Artikel i Norran: The Great Northern först med 5G
Projektets övergripande mål är att göra Övre Norrland till en av de naturliga innovationsmiljöerna för att utveckla och testa lösningar inom 5G för vård och omsorg. Projektet förväntas göra norra Sverige till en naturlig innovationsmiljö för utvecklandet av lösningar kopplade till 5G. Innovationshuset The Great Northern är en av projektets testbäddar och därmed först ut att erbjuda 5G i Skellefteå.

Läs artikeln här: http://skellefteasciencecity.se/en/news/the-great-northern-aer-foerst-ut-i-skellefteaa-med-5g/

Läs artikeln i Norran här (låst): https://norran.se/bli-prenumerant/artikel/grmexm6l

Artikel på SVT /Digital Impact North /Västerbottens-Kuriren: Storumans sjukstuga får 5G
Storumans sjukstuga blir först ut i Region Västerbotten med 5G, femte generationens mobilnät. Installationen ska påbörjas under hösten 2020 och förhoppningen är att ny vårdteknik ska kunna börja användas i glesbygden.
Läs SVT artikeln här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/storuman-sjukstuga-far-5g-ska-varden-klara-att-ge-den-vard-befolkningen-vill-ha-sa-maste-vi-ta-hjalp-av-tekniken
Läs Digital Impact North artikeln här:
https://digitalimpactnorth.se/index.php/2020/06/26/5g-ger-smart-teknik-till-storumans-sjukstuga/
Läs Västerbottens-Kuriren artikeln här:
https://www.vk.se/2020-06-25/sjukstugan-i-storuman-forst-ut-med-5g

Testbädd för 5G till sjukstugan i Storuman, Läs hela artikeln här


BLANKETTER

1. Försumbart stöd
Redovisning av erhållet försumbart stöd inom projektet.
Nedan finns en blankett att ladda ner avseende en redovisning av det stöd ni erhållit från projektet samt i vilken form ni fått detta. Denna information skall enligt Tillväxtverkets regler alltid redovisas.

Subventioner eller bidrag i form av försumbart stöd som ett företag kan ta emot får inte överstiga 200 000 euro under en treårsperiod. Mer information finns i blanketten.

För information om vad som räknas som försumbart stöd, se nedan.


2. Ansökan samarbete


3. Resultat av samarbete